Platina kroezen

Platina kroezen zijn een onmisbaar instrument in de chemische en metallurgische industrie. Deze kroezen zijn gemaakt van het edele metaal platina en hebben verschillende unieke eigenschappen die ze zeer geschikt maken voor gebruik in laboratoria en productieprocessen.

platina kroezen

Eigenschappen van platina kroezen

Platina is een van de meest waardevolle edelmetalen ter wereld en wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder de productie van platina kroezen. Platina kroezen hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor gebruik in laboratoriumomgevingen, chemische industrieën en andere industriële toepassingen.

Platina kroezen zijn gemaakt van zuiver platina of van een legering van platina en andere metalen zoals goud of palladium. De zuiverheid van het platina in de kroes bepaalt de kwaliteit van het product en de geschiktheid voor specifieke toepassingen. Een hoogwaardige platina kroes heeft een zuiverheid van ten minste 99,95%.

Een van de belangrijkste eigenschappen van platina kroezen is hun hoge smeltpunt, dat varieert tussen 1768 en 1770 graden Celsius. Dit maakt platina kroezen zeer geschikt voor toepassingen waarbij hoge temperaturen vereist zijn, zoals het smelten van metalen en het uitvoeren van hoge-temperatuur reacties. Bovendien zijn platina kroezen zeer resistent tegen corrosie en oxidatie, waardoor ze duurzaam en bestand zijn tegen chemische reacties.

Platina kroezen hebben ook een hoge dichtheid, die varieert tussen 21 en 22 gram per kubieke centimeter. Deze hoge dichtheid maakt platina kroezen zeer stabiel en bestand tegen vervorming, zelfs bij hoge temperaturen. Dit is vooral belangrijk bij toepassingen waarbij de kroes wordt blootgesteld aan druk en spanning.

Toepassingen in de industrie

Platina kroezen worden veel gebruikt in laboratoriumomgevingen voor het uitvoeren van chemische analyses en experimenten. Ze worden gebruikt om monsters te smelten en om reacties uit te voeren bij hoge temperaturen. Platina kroezen worden ook gebruikt in de glasindustrie voor het smelten van glas en bij de productie van halfgeleiders.

Een andere belangrijke toepassing van platina kroezen is in de metallurgische industrie. Platina kroezen worden gebruikt bij het smelten en gieten van metalen, zoals goud, zilver en koper. De hoge smelttemperatuur en corrosiebestendigheid van platina maken het een ideaal materiaal voor deze toepassingen.

Platina kroezen worden ook gebruikt in de chemische industrie voor het uitvoeren van reacties bij hoge temperaturen. Ze worden gebruikt bij de productie van organische en anorganische verbindingen, evenals bij de productie van brandstofcellen en katalysatoren.

Onderhoud van platina kroezen

Platina kroezen zijn duurzame instrumenten, maar het is nog steeds belangrijk om ze goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de kroezen na gebruik grondig te reinigen om achtergebleven resten te verwijderen. Verder is het aan te raden om de kroezen niet te verhitten boven hun maximale temperatuurbereik om schade te voorkomen.

Eigenschappen van platina kroezen

Eigenschap Omschrijving
Kleur Zilverachtig grijs
Samenstelling Puur platina (meestal 95-98% zuiver)
Hardheid 4 – 4,5 op de schaal van Mohs
Dichtheid 21,45 g/cm³
Smeltpunt 1.768 °C
Corrosiebestendigheid Zeer goed
Allergische reacties Zeer zeldzaam, meestal niet-allergeen
Hittebestendigheid Kan worden blootgesteld aan hoge temperaturen zonder te smelten
Chemische bestendigheid Bestand tegen de meeste zuren en basen
Onderhoud Weinig onderhoud nodig, kan worden gereinigd met een mild zuur
Goud
Troy ounce Gram
€2164.32 €69.58
+0.025%+€0.0172
Zilver
Troy ounce Gram
€29.60 €0.95
+0.157%+€0.0015
Platina
Troy ounce Gram
€962.44 €30.94
+0.133%+€0.0412
Palladium
Troy ounce Gram
€886.49 €28.50
+0.502%+€0.1430
Bel ons