Dukaat

De gouden dukaat is een van de oudste en meest iconische munten ter wereld. De munt heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is nog steeds in omloop in sommige landen. De dukaat is een populaire munt onder verzamelaars en beleggers vanwege de historische waarde en het feit dat het gemaakt is van puur goud.

dukaat

De geschiedenis van het gouden Dukaat

De gouden dukaat werd voor het eerst geïntroduceerd in de late middeleeuwen in Venetië. De munt werd oorspronkelijk geslagen om de handel tussen Venetië en het Ottomaanse Rijk te vergemakkelijken en was gemaakt van puur goud. In de loop der jaren werd de dukaat een belangrijke handelsmunt in heel Europa en werd het in veel verschillende landen geslagen.

Enkele en dubbele gouden Dukaat

Er zijn twee soorten gouden dukaat munten: de enkele dukaat en de dubbele dukaat. De enkele dukaat heeft een gewicht van 3,494 gram en een diameter van 21 millimeter, terwijl de dubbele dukaat een gewicht heeft van 6,988 gram en een diameter van 27 millimeter. Beide munten zijn gemaakt van puur goud en hebben een karakteristiek ontwerp.

Ontwerp

Het ontwerp van de gouden dukaat is door de eeuwen heen relatief constant gebleven. Op de voorzijde van de munt staat vaak het portret van een heerser of monarch, omringd door de tekst “Dux” (hertog) en “Republique Venetiarum” (Republiek van Venetië). Op de achterzijde van de munt staat vaak een afbeelding van Christus, met de tekst “SIT TIBI CHRISTE REDEMPTOR” (Moge Christus uw verlosser zijn) en “REGN VINC IMPER” (Overwinning door rechtvaardigheid).

De gouden dukaat als beleggingsmunt

De gouden dukaat is een populaire beleggingsmunt vanwege de historische waarde en de waarde van het goud waarvan het is gemaakt. De prijs van de dukaat wordt bepaald door de huidige goudprijs en de zeldzaamheid van de munt. De gouden dukaat wordt vaak verkocht en verhandeld bij munthandelaren en online veilingen, en sommige verzamelaars hebben een indrukwekkende collectie van deze historische munten. Voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie in hun portefeuille kan de gouden dukaat een aantrekkelijke optie zijn vanwege de waarde van het goud en de historische waarde van de munt.

Eigenschappen van de gouden Dukaat ( Enkele en Dubbele )

Eigenschap Enkele Gouden Dukaat Dubbele Gouden Dukaat
Benaming Gouden Dukaat Dubbele Gouden Dukaat
Land van oorsprong Nederland Nederland
Jaar van introductie 1586 1646
Bruto gewicht 3,5 gram 7 gram
Nettogewicht 3,4 gram 6,728 gram
Diameter 21 mm 28 mm
Dikte 0,94 mm 1,7 mm
Materiaal 98,3% goud (23,6 karaat) en 1,7% zilver 98,3% goud (23,6 karaat) en 1,7% zilver
Ontwerp voorzijde Portret van de regerende vorst met omschrift “Mo. Arg. Pro. Confoe. Belg.” Portret van de regerende vorst met omschrift “Mo. Arg. Pro. Confoe. Belg.”
Ontwerp achterzijde Staande ridder met omschrift “Concordia res parvae crescunt” Staande ridder met omschrift “Concordia res parvae crescunt”
Waarde Officiële nominale waarde van 5 gulden (enkele) en 10 gulden (dubbele), maar de werkelijke waarde kan hoger zijn afhankelijk van de goudprijs en verzamelwaarde Officiële nominale waarde van 10 gulden, maar de werkelijke waarde kan hoger zijn afhankelijk van de goudprijs en verzamelwaarde
Status Niet meer in omloop als wettig betaalmiddel in Nederland Niet meer in omloop als wettig betaalmiddel in Nederland
Goud
Troy ounce Gram
€2164.96 €69.61
+0.029%+€0.0203
Zilver
Troy ounce Gram
€29.65 €0.95
+0.180%+€0.0017
Platina
Troy ounce Gram
€961.20 €30.90
-0.129%-€0.0399
Palladium
Troy ounce Gram
€886.65 €28.51
+0.018%+€0.0051
Bel ons