Palladium

Palladium is een zilverwit edelmetaal dat behoort tot de platinagroep metalen. Het is een van de zeldzaamste edelmetalen ter wereld, en het is gewild vanwege zijn unieke eigenschappen en toepassingen in verschillende industrieën.

palladium

Geschiedenis en ontdekking van palladium

Palladium werd voor het eerst ontdekt in 1803 door de Engelse chemicus William Hyde Wollaston. Hij ontdekte het terwijl hij platina aan het bewerken was en merkte op dat er een nieuw edelmetaal was ontstaan. Wollaston noemde het metaal “palladium” ter ere van de asteroïde Pallas, die kort daarvoor was ontdekt.

In de daaropvolgende jaren werd palladium gebruikt als decoratief materiaal vanwege de zilverwitte kleur en het vermogen om glans te behouden. In de jaren 1920 ontdekten wetenschappers echter de unieke katalytische eigenschappen van palladium en begon het te worden gebruikt in verschillende industriële toepassingen.

Toepassingen van palladium

Een van de belangrijkste toepassingen van palladium is als katalysator. Palladium is een uitstekende katalysator voor verschillende chemische reacties en wordt vaak gebruikt in de petrochemische industrie om de productie van benzine en dieselbrandstof te verbeteren. Het wordt ook gebruikt bij de productie van kunstmest, farmaceutische producten en elektronica.

Een andere belangrijke toepassing van palladium is in de productie van sieraden. Palladium is een populair alternatief voor platina en wordt gebruikt om trouwringen, armbanden en andere sieraden te maken vanwege de duurzaamheid en de zilverwitte kleur.

Palladium wordt ook gebruikt in de auto-industrie vanwege de unieke eigenschappen. Het wordt gebruikt in katalysatoren om schadelijke stoffen in de uitlaatgassen van voertuigen te verminderen en wordt ook gebruikt in de productie van bougies.

Palladium in de economie

Palladium is een belangrijke grondstof voor de wereldeconomie. Het wordt verhandeld op de beurs en wordt gebruikt als investering door beleggers. De vraag naar palladium is de laatste jaren enorm toegenomen vanwege de groeiende vraag naar auto’s en elektronica, wat heeft geleid tot stijgende prijzen en schaarste.

De grootste producenten van palladium zijn Rusland, Zuid-Afrika en Canada. De meeste van deze landen hebben echter te maken met politieke en economische instabiliteit, wat kan leiden tot beperkingen in de productie en een verhoogd risico voor beleggers.

Toekomst van palladium

De toekomst van palladium ziet er veelbelovend uit vanwege de groeiende vraag naar auto’s en elektronica. Wetenschappers werken ook aan het ontwikkelen van nieuwe technologieën die gebruik maken van palladium, zoals waterstofbrandstofcellen en nanotechnologie. Het groeiende bewustzijn van duurzaamheid en milieubescherming zal ook leiden tot meer vraag naar palladium, aangezien het een belangrijke rol speelt in de productie van katalysatoren die schadelijke stoffen in uitlaatgassen verminderen. De stijgende prijzen en schaarste van palladium zullen waarschijnlijk aanhouden, aangezien de productie ervan beperkt is en de vraag blijft groeien. Beleggers blijven geïnteresseerd in palladium als investering vanwege de waardestijging in de afgelopen jaren en de verwachte groei in de toekomst. De grootste producenten van palladium, Rusland, Zuid-Afrika en Canada, blijven echter te maken hebben met politieke en economische instabiliteit, wat een beperking kan zijn voor de productie.

Chemische eigenschappen van palladium

Eigenschap Waarde
Atoomnummer 46
Atoommassa 106,42
Dichtheid 12,02 g/cm³
Smeltpunt 1552°C
Kookpunt 2927°C
Elektronegativiteit 2,20
Oxidatietoestanden 0, +1, +2, +3, +4
Elektronenconfiguratie [Kr] 4d10
Kristalstructuur Kubisch vlakgecentreerd
Isotopen ^106Pd, ^108Pd, ^110Pd, ^105Pd, ^107Pd, ^109Pd, ^111Pd, ^102Pd, ^104Pd, ^100Pd, ^101Pd, ^103Pd
Goud
Troy ounce Gram
€2163.79 €69.57
-0.025%-€0.0172
Zilver
Troy ounce Gram
€29.55 €0.95
-0.139%-€0.0013
Platina
Troy ounce Gram
€961.16 €30.90
-0.119%-€0.0367
Palladium
Troy ounce Gram
€882.04 €28.36
-0.519%-€0.1473
Bel ons