Aquamarijn

Aquamarijn is een prachtige edelsteen die zijn naam dankt aan de kleur van de zee. Het is een variant van de berilfamilie en wordt gewaardeerd om zijn unieke kleur, helderheid en hardheid. Aquamarijn is een populaire keuze voor sieraden en wordt gebruikt in verschillende culturen en tradities.

aquamarijn

Geschiedenis van de Aquamarijn

Aquamarijn is een van de oudste edelstenen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De oude Grieken en Romeinen geloofden dat aquamarijn een krachtige talisman was die bescherming bood aan zeelieden en reizigers. Het werd ook geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite, en werd vaak gebruikt in liefdesamuletten.

In de middeleeuwen werd aquamarijn gebruikt als geneeskrachtige steen. Het werd verondersteld de spijsvertering te verbeteren, angsten te verminderen en de ogen te beschermen. In de Renaissance werd aquamarijn ook gebruikt als siersteen en was het populair bij adellijke en koninklijke families.

Eigenschappen

Aquamarijn is een variant van de berilfamilie en heeft een hardheid van 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs. Het wordt gevonden in verschillende tinten blauw, van lichtblauw tot donkerblauwgroen. De kleur van aquamarijn wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzer- en titaniumsporen.

Aquamarijn heeft uitstekende transparantie en helderheid, waardoor het vaak wordt gesneden als een facettengeslepen edelsteen voor gebruik in sieraden. Het heeft een glasachtige glans en kan ook worden gepolijst tot een mat of satijnachtig oppervlak.

Toepassingen van Aquamarijn

Aquamarijn wordt veel gebruikt in sieraden en is vooral populair in ringen, oorbellen en hangers. Het wordt vaak gecombineerd met diamanten en andere edelstenen om prachtige ontwerpen te creëren. Aquamarijn wordt ook gebruikt in horloges, klokken en andere decoratieve voorwerpen.

Naast zijn esthetische waarde wordt aquamarijn ook gewaardeerd om zijn vermeende geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als een kalmerende steen die angst en stress vermindert. Het wordt ook gebruikt om de spijsvertering te verbeteren, de keel te kalmeren en de ogen te beschermen.

Chemische eigenschappen van Aquamarijn

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule Be3Al2(SiO3)6 (beryl)
Minerale klasse Cyclosilicaat
Kristalsysteem Hexagonaal
Kleur Blauw, blauwgroen
Streepkleur Wit
Glans Glasachtig
Brekingsindex 1,57-1,58
Dubbele breking 0,004
Hardheid (Mohs) 7,5-8
Dichtheid 2,68-2,80 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water
Goud
Troy ounce Gram
€2167.42 €69.68
+0.158%+€0.1100
Zilver
Troy ounce Gram
€27.38 €0.88
+0.175%+€0.0015
Platina
Troy ounce Gram
€903.78 €29.06
+0.168%+€0.0489
Palladium
Troy ounce Gram
€823.29 €26.47
+0.153%+€0.0406
Bel ons