Opaal

Opaal is een edelsteen die bekend staat om zijn prachtige kleuren en patronen. Het is een mineraal dat bestaat uit silica en water en wordt gevormd in scheuren en holtes van gesteente. Opaal is al eeuwenlang populair vanwege zijn schoonheid en mystieke eigenschappen.

opaal

Geschiedenis van de Opaal

De geschiedenis van opaal gaat terug tot de oudheid, waar het werd beschouwd als een kostbare edelsteen. In het oude Rome geloofden mensen dat opaal het oog kon beschermen en ze gebruikten het als talisman om zichzelf te beschermen tegen het boze oog. In de middeleeuwen werd opaal beschouwd als een symbool van hoop en zuiverheid, en het was populair als sieraad onder de adel. Tegenwoordig is opaal nog steeds een geliefde edelsteen, vooral in Australië waar de meeste opaal ter wereld wordt gevonden.

Eigenschappen

Opaal heeft verschillende eigenschappen die het een unieke en waardevolle edelsteen maken. Enkele van de eigenschappen van opaal zijn:

  • Kleurrijkheid: Opaal komt in veel verschillende kleuren voor, variërend van wit, blauw en groen tot rood, oranje en geel.
  • Patronen: Opaal kan prachtige patronen hebben, waaronder vlammen, stippen, strepen en regenbogen.
  • Hardheid: Opaal heeft een hardheid van 5,5 tot 6, wat betekent dat het relatief zacht is en gevoelig is voor krassen en beschadigingen.
  • Doorzichtigheid: Opaal kan doorzichtig zijn, maar ook ondoorzichtig of doorschijnend.

Opaal in sieraden

Opaal is een populaire edelsteen in sieraden vanwege de prachtige kleuren en patronen. Het wordt vaak gebruikt in ringen, armbanden, kettingen en oorbellen. Opaal kan worden geslepen in verschillende vormen, waaronder ovaal, rond en druppelvormig. Vanwege de gevoeligheid van de steen, wordt opaal vaak gezet in beschermende omgevingen zoals kooi-settings.

Mystieke eigenschappen van Opaal

Opaal staat bekend om zijn mystieke eigenschappen en wordt geassocieerd met spiritualiteit en verbeeldingskracht. Sommige mensen geloven dat opaal helpt bij het ontwikkelen van intuïtie en het versterken van creativiteit. Het wordt ook geassocieerd met emoties en kan helpen bij het genezen van emotionele wonden. In de edelstenentherapie wordt opaal gebruikt om het lichaam in balans te brengen en het immuunsysteem te versterken.

Chemische eigenschappen van Opaal

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule SiO2•nH2O
Minerale klasse Tectosilicaat
Kristalsysteem Amorf
Kleur Wit, zwart, rood, oranje, geel, groen, blauw, violet en alle kleuren van de regenboog
Streepkleur Wit
Glans Wasachtig, glasachtig tot mat
Brekingsindex 1,37-1,47
Dubbele breking Geen
Hardheid (Mohs) 5,5-6,5
Dichtheid 1,98-2,25 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water, maar kan worden opgelost in zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2164.96 €69.61
+0.029%+€0.0203
Zilver
Troy ounce Gram
€29.65 €0.95
+0.180%+€0.0017
Platina
Troy ounce Gram
€961.20 €30.90
-0.129%-€0.0399
Palladium
Troy ounce Gram
€886.65 €28.51
+0.018%+€0.0051
Bel ons