Peridot

Peridot is een prachtige edelsteen die bekend staat om zijn unieke groene kleur. Het is een type olivijn dat gevormd wordt door vulkanische activiteit. Peridot wordt al eeuwenlang gebruikt als siersteen en heeft een interessante geschiedenis en vele eigenschappen die het de moeite waard maken om te leren kennen.

peridot

Geschiedenis van de Peridot

Peridot heeft een lange geschiedenis en is al duizenden jaren in gebruik als edelsteen. De oude Egyptenaren geloofden dat peridot bescherming bood tegen het kwaad en dat het de kracht had om de geest te versterken. Ze noemden het de “stenen van de zon” vanwege de heldere kleur. Peridot werd ook gebruikt als decoratie in de graven van farao’s.

In de middeleeuwen was peridot populair in Europa, waar het werd gebruikt in religieuze kunstwerken. Peridot werd vaak geassocieerd met heilige plaatsen en werd gebruikt om juwelen te maken voor kerken en kathedralen. De Romeinen waren ook dol op peridot en gebruikten het in hun sieraden.

Eigenschappen

Peridot heeft een aantal unieke eigenschappen die het een populaire edelsteen maken. Het heeft een hardheid van 6,5-7 op de schaal van Mohs, wat betekent dat het relatief moeilijk is en niet gemakkelijk krast of breekt. De kleur van peridot varieert van lichtgroen tot olijfgroen en kan soms een gouden tint hebben.

Peridot wordt vaak geassocieerd met liefde, welvaart en geluk. Het wordt gezegd dat het de drager beschermt tegen negatieve energieën en spanningen vermindert. Peridot wordt ook geassocieerd met het zonnevlechtchakra, dat verantwoordelijk is voor zelfvertrouwen en zelfrespect.

Winning van Peridot

Peridot wordt gewonnen op verschillende plaatsen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Egypte, Mexico, Brazilië, Pakistan en China. De grootste producent van peridot is momenteel Arizona in de Verenigde Staten.

Peridot wordt gewonnen door mijnbouw, wat inhoudt dat mijnwerkers de grond afgraven op zoek naar edelstenen. Het kan echter ook worden gewonnen door middel van alluviale winning, waarbij stenen worden verzameld uit rivieren en beken.

Gebruik van Peridot

Peridot wordt vaak gebruikt in sieraden zoals ringen, hangers en armbanden. Het wordt soms gebruikt als een alternatieve steen voor augustus verjaardagsjuwelen, aangezien het de geboortesteen is voor die maand.

Naast het gebruik in sieraden wordt peridot soms gebruikt in de industrie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in lasers en elektrische schakelingen vanwege de eigenschap om infraroodlicht door te laten.

Chemische eigenschappen van Peridot

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule (Mg, Fe)2SiO4
Minerale klasse Nesosilicaat
Kristalsysteem Orthorombisch
Kleur Groen, geelgroen
Streepkleur Wit
Glans Glasachtig
Brekingsindex 1,654-1,690
Dubbele breking 0,036-0,040
Hardheid (Mohs) 6,5-7
Dichtheid 3,27-3,37 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water, maar kan worden opgelost in zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2163.79 €69.57
-0.025%-€0.0172
Zilver
Troy ounce Gram
€29.55 €0.95
-0.139%-€0.0013
Platina
Troy ounce Gram
€961.16 €30.90
-0.119%-€0.0367
Palladium
Troy ounce Gram
€882.04 €28.36
-0.519%-€0.1473
Bel ons