Robijn

Robijnen zijn een van de meest waardevolle edelstenen ter wereld. Hun rijke, rode kleur en duurzaamheid hebben hen eeuwenlang geliefd gemaakt bij verzamelaars en juweliers. In deze tekst gaan we dieper in op de geschiedenis, eigenschappen, en betekenis van robijnen.

robijnen

Geschiedenis van robijnen

Robijnen zijn al duizenden jaren bekend en gewaardeerd. In het oude India werden ze beschouwd als de koning van de edelstenen vanwege hun kleur en hardheid. Ze werden ook gezien als symbolen van macht en bescherming. In het oude Griekenland werden robijnen geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite. Later werden robijnen ook ontdekt in andere delen van de wereld, waaronder Myanmar, Sri Lanka, en Madagascar.

Eigenschappen van robijnen

Robijnen behoren tot de familie van de korund, waar ook saffieren toe behoren. Hun kenmerkende rode kleur wordt veroorzaakt door het element chroom. Robijnen worden beoordeeld op basis van hun kleur, helderheid, slijpsel en gewicht. De meest waardevolle robijnen hebben een dieprode kleur, weinig insluitsels en een perfect slijpsel. Robijnen hebben ook een hardheid van 9 op de schaal van Mohs, wat betekent dat ze zeer duurzaam zijn en bestand zijn tegen krassen en slijtage.

Betekenis van robijnen

Robijnen hebben door de geschiedenis heen verschillende betekenissen gehad. In het oude India werden ze gezien als symbolen van macht en bescherming. In het christendom werd de rode kleur van robijnen geassocieerd met bloed en het offer van Jezus Christus. Robijnen worden ook gezien als symbolen van passie, liefde en vitaliteit. In de moderne tijd worden robijnen vaak gebruikt als symbool van liefde en toewijding, vooral in verlovingsringen.

Robijnen in de juwelenindustrie

Robijnen zijn zeer gewild in de juwelenindustrie vanwege hun schoonheid en waarde. Ze worden vaak gebruikt in verlovingsringen, halskettingen, oorbellen en armbanden. De meest waardevolle robijnen worden vaak geveild op veilingen voor astronomische bedragen. Er zijn echter ook synthetische robijnen op de markt die veel goedkoper zijn dan natuurlijke robijnen. Het is belangrijk om te weten wat je koopt en waar het vandaan komt als je investeert in robijnen.

Chemische eigenschappen van robijnen

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule Al2O3
Kristalstructuur Trigonaal
Hardheid 9 op de Mohs-schaal
Dichtheid 3.95-4.03 g/cm3
Brekingsindex 1.760-1.778
Dubbele breking -0.008
Fluorescentie zwak roodachtig
Kleur Rood, roze, oranje, geel, groen, blauw, paars
Chemische samenstelling van kleur Sporen van chroom
Smeltpunt 2040°C
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water of zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2157.13 €69.35
-0.081%-€0.0562
Zilver
Troy ounce Gram
€27.01 €0.87
-0.900%-€0.0078
Platina
Troy ounce Gram
€901.27 €28.98
+0.385%+€0.1116
Palladium
Troy ounce Gram
€817.00 €26.27
+0.097%+€0.0255
Bel ons