4c's - Color - Kleur van diamanten

De kleur van een diamant is een van de belangrijkste factoren die de waarde van de steen bepalen. In dit artikel gaan we dieper in op wat diamanten kleur precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe het beoordeeld wordt.

diamanten

Waar komt de kleur van diamanten vandaan?

De kleur van diamanten kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het een gevolg van onzuiverheden in de steen, zoals stikstof of borium, en soms is het een gevolg van stralingsenergie. Diamanten kunnen ook van nature kleurloos zijn, wat ze een hogere waarde geeft.

Hoe wordt de kleur van diamanten beoordeeld?

De kleur van diamanten wordt beoordeeld op een schaal van D tot Z, waarbij D de meest kleurloze diamant is en Z de diamant met de meeste kleur. Diamanten met een kleurbeoordeling van D tot F worden beschouwd als kleurloos, terwijl diamanten met een beoordeling van G tot J als “bijna kleurloos” worden beschouwd. Diamanten met een beoordeling van K tot M hebben een lichte kleur en diamanten met een beoordeling van N tot Z hebben een zichtbare kleur.

Wat is het belang van de kleur van diamanten?

De kleur van een diamant is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde ervan. Hoe minder kleur een diamant heeft, hoe zeldzamer en waardevoller hij is. Kleurloze diamanten zijn het zeldzaamst en hebben daarom de hoogste waarde. Diamanten met een zichtbare kleur zijn minder waardevol en worden vaak gebruikt in sieraden die bedoeld zijn voor dagelijks gebruik, terwijl kleurloze diamanten vaak worden gebruikt in sieraden voor speciale gelegenheden.

Hoe kan de kleur van diamanten de stijl van sieraden beïnvloeden?

De kleur van diamanten kan een grote invloed hebben op de stijl van sieraden. Diamanten met een lichte kleur kunnen worden gebruikt om een sieraad een warme en romantische uitstraling te geven, terwijl diamanten met een zichtbare kleur een sieraad een meer eigentijdse en moderne uitstraling kunnen geven. Kleurloze diamanten worden vaak gebruikt in klassieke sieradenontwerpen en kunnen een tijdloze en elegante uitstraling geven aan een sieraad.

De kleuren van diamanten

Kleur Beschrijving
D Kleurloos tot bijna kleurloos
E Kleurloos
F Kleurloos tot lichtgeel
G Bijna kleurloos tot lichtgeel
H Lichtgeel
I Lichtgeel tot geel
J Geel
K-M Licht geel tot donkergeel
N-Z Lichtgeel tot bruin
Goud
Troy ounce Gram
€2216.19 €71.25
-0.008%-€0.0055
Zilver
Troy ounce Gram
€26.83 €0.86
+0.082%+€0.0007
Platina
Troy ounce Gram
€873.44 €28.08
-0.242%-€0.0681
Palladium
Troy ounce Gram
€852.01 €27.39
-0.156%-€0.0427
Bel ons