Citrien

Citrien is een mooie edelsteen met een warme gele kleur en een kenmerkende schittering. Het wordt vaak gebruikt als sieraadsteen en is populair vanwege zijn prachtige kleur en betaalbaarheid.

citrien

Geschiedenis van de Citrien

Citrien is een variant van kwarts en wordt gevormd door de aanwezigheid van ijzer in de kristallen. De naam citrien is afgeleid van het Franse woord “citron”, wat citroen betekent, vanwege de gele kleur van de steen.

Citrien is al lang bekend als edelsteen en werd in de oudheid gebruikt door de Grieken en Romeinen. Het werd gebruikt als sieraadsteen en ook als talisman voor bescherming en voorspoed.

Eigenschappen

Citrien heeft een warme gele kleur die varieert van licht tot diep geel. Het wordt vaak geslepen in verschillende vormen, zoals rond, ovaal, vierkant en peer-vormig. Het mineraal heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs, waardoor het duurzaam is en geschikt is voor dagelijks gebruik.

Citrien heeft een kenmerkende schittering en wordt vaak gezet in sieraden, vooral in ringen, oorbellen en hangers. Het wordt ook gebruikt in horloges en andere accessoires. Citrien wordt gewaardeerd om zijn prachtige kleur en betaalbaarheid en is een populaire keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een mooie, maar betaalbare edelsteen.

Productie van Citrien

Citrien wordt gevormd door de aanwezigheid van ijzer in de kristallen van kwarts. De steen wordt vaak gevonden in geologische formaties, zoals graniet en pegmatiet, en kan ook worden gevonden in sedimentaire gesteenten.

Citrien wordt vaak behandeld om de kleur te verbeteren of te veranderen. Een veel voorkomende behandeling is het verwarmen van de steen, waardoor de kleur donkerder en levendiger wordt. Citrien kan ook worden behandeld met straling om de kleur te veranderen of te verbeteren.

Gebruik van Citrien

Citrien wordt vaak gebruikt als sieraadsteen, vooral in ringen, oorbellen en hangers. Het wordt gewaardeerd om zijn prachtige kleur en betaalbaarheid en is een populaire keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een mooie, maar betaalbare edelsteen.

Citrien wordt ook gebruikt in de industrie, als grondstof voor de productie van glas en keramiek. Het wordt ook gebruikt in de wetenschap, als een optische standaard en als een materiaal voor elektronische apparaten.

In de geneeskunde wordt citrien soms gebruikt als een alternatieve therapie, vanwege de vermeende helende eigenschappen van de steen. Het wordt vaak gebruikt om stress te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Hoewel er geen wetenschapp

Chemische eigenschappen van Citrien

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule SiO2 (siliciumdioxide)
Minerale klasse Tectosilicaat
Kristalsysteem Trigonaal
Kleur Geel, oranjebruin
Streepkleur Wit
Glans Glasachtig
Brekingsindex 1,544-1,553
Dubbele breking Geen
Hardheid (Mohs) 7
Dichtheid 2,6-2,7 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water
Goud
Troy ounce Gram
€2164.96 €69.61
+0.029%+€0.0203
Zilver
Troy ounce Gram
€29.65 €0.95
+0.180%+€0.0017
Platina
Troy ounce Gram
€961.20 €30.90
-0.129%-€0.0399
Palladium
Troy ounce Gram
€886.65 €28.51
+0.018%+€0.0051
Bel ons