Turkoois

Turkoois is een populaire edelsteen die bekend staat om zijn kenmerkende blauwgroene kleur en ondoorzichtige textuur. Het is een veelzijdige edelsteen die al duizenden jaren in gebruik is voor decoratie, sieraden en zelfs medicinale doeleinden. In deze tekst zullen we de geschiedenis en eigenschappen van turquoise verkennen.

turkoois

Geschiedenis van de Turkoois

Turkoois heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude culturen van Egypte en Perzië. Het werd gebruikt voor decoratie en sieraden, maar ook voor religieuze doeleinden. De oude Egyptenaren geloofden dat turkoois bescherming bood tegen het kwaad en de godin Hathor, de godin van liefde en schoonheid, werd vaak afgebeeld met turquoise sieraden.

Inheemse Amerikaanse culturen, zoals de Navajo en de Pueblo-stammen, geloven dat turquoise een heilige edelsteen is die een speciale relatie heeft met de aarde en de geestenwereld. Turkoois wordt nog steeds beschouwd als een belangrijke edelsteen in de Indiaanse cultuur en wordt gebruikt in ceremoniële voorwerpen en sieraden.

Eigenschappen

Turkoois is een zachte edelsteen met een hardheid van 5-6 op de schaal van Mohs. Het heeft een kenmerkende blauwgroene kleur, die te danken is aan de aanwezigheid van koper- en ijzermineralen. De steen kan soms bruine of zwarte aders hebben, die het gevolg zijn van onzuiverheden in het mineraal.

Turkoois heeft een aantal interessante eigenschappen, waaronder geneeskrachtige en spirituele eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in alternatieve geneeskunde om de communicatievaardigheden en creativiteit te bevorderen en om stress en angst te verminderen. Het wordt ook beschouwd als een steen van bescherming en balans en wordt gebruikt in spirituele praktijken om de connectie met de natuur en het universum te versterken.

Winning van Turkoois

Turkoois wordt gewonnen op verschillende plaatsen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Iran, Afghanistan, China en Mexico. De grootste producent van turquoise is momenteel Iran.

Turkoois wordt meestal gewonnen door mijnbouw, wat inhoudt dat mijnwerkers de grond afgraven op zoek naar edelstenen. Het kan ook worden gevonden in sedimentair gesteente, waarbij de steen wordt gescheiden van de rotsen door middel van zuur of andere chemische methoden.

Gebruik van Turkoois

Turkoois wordt al duizenden jaren gebruikt in sieraden en decoratieve voorwerpen. Het wordt vaak gebruikt in zilveren sieraden en is een populaire keuze voor ringen, kettingen, oorbellen en armbanden. Turquoise is ook een populaire decoratie in de huizen van inheemse Amerikaanse stammen en wordt gebruikt in alles van aardewerk tot kleden.

Chemische eigenschappen van Turkoois

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule (Mg, Fe)2SiO4
Minerale klasse Nesosilicaat
Kristalsysteem Orthorombisch
Kleur Groen, geelgroen
Streepkleur Wit
Glans Glasachtig
Brekingsindex 1,654-1,690
Dubbele breking 0,036-0,040
Hardheid (Mohs) 6,5-7
Dichtheid 3,27-3,37 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water, maar kan worden opgelost in zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2216.78 €71.27
+0.119%+€0.0845
Zilver
Troy ounce Gram
€26.13 €0.84
+0.055%+€0.0005
Platina
Troy ounce Gram
€870.51 €27.99
-0.112%-€0.0313
Palladium
Troy ounce Gram
€950.98 €30.57
-0.191%-€0.0584
Bel ons