Saffier

Saffieren zijn edelstenen die wereldwijd bekend staan om hun buitengewone schoonheid, levendige kleuren en duurzaamheid. Deze kostbare juwelen worden vaak gebruikt in sieraden vanwege hun heldere en briljante schittering. Maar wat maakt saffieren zo bijzonder en waarom zijn ze zo geliefd bij juweliers en verzamelaars?

saffieren

Geschiedenis van saffieren

Saffieren zijn al duizenden jaren bekend en worden al sinds de oudheid als sieraden gebruikt. In de middeleeuwen werden saffieren zelfs beschouwd als beschermers tegen boze geesten en negatieve energieën. In de moderne tijd worden saffieren voornamelijk gevonden in landen als Sri Lanka, Myanmar, Thailand en Australië. Deze edelstenen worden op grote schaal gewonnen en verhandeld in de wereldwijde edelstenenmarkt.

Eigenschappen van saffieren

Saffieren zijn een variant van het mineraal korund en hebben een hardheid van 9 op de schaal van Mohs, wat betekent dat ze een van de hardste mineralen ter wereld zijn. De meest voorkomende kleur van saffieren is blauw, maar ze zijn er ook in andere kleuren zoals roze, geel, groen en paars. De meest waardevolle en zeldzame saffieren hebben een diepblauwe kleur en worden Ceylon-saffieren genoemd. Deze edelstenen zijn zeer gewild vanwege hun levendige kleur en helderheid.

De verschillende toepassingen van saffieren

Saffieren worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder sieraden, horloges, wetenschappelijke instrumenten en zelfs in de lucht- en ruimtevaartindustrie. De eigenschappen van saffieren, zoals hun hardheid en bestendigheid tegen krassen, maken ze bijzonder geschikt voor toepassingen waarbij duurzaamheid en slijtvastheid essentieel zijn. Bijvoorbeeld, de horloge-industrie gebruikt saffieren vaak voor de glazen van horloges vanwege hun hoge krasbestendigheid.

De waarde van saffieren

Saffieren zijn een van de meest waardevolle edelstenen ter wereld en hun waarde wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder hun kleur, helderheid, grootte en herkomst. De meest waardevolle saffieren zijn die met een diepblauwe kleur en geen insluitsels of onzuiverheden. Ook speelt de grootte een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van saffieren, waarbij grotere stenen meestal hogere prijzen opbrengen dan kleinere stenen.

Chemische eigenschappen van saffieren

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule Al2O3
Kristalstructuur Trigonaal
Hardheid 9 op de Mohs-schaal
Dichtheid 3.95-4.03 g/cm3
Brekingsindex 1.762-1.778
Dubbele breking -0.008
Fluorescentie zwak roodachtig
Kleur Blauw, geel, roze, groen, paars, oranje, kleurloos
Chemische samenstelling van kleur Sporen van ijzer, titanium, chroom of magnesium
Smeltpunt 2040°C
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water of zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2164.96 €69.61
+0.029%+€0.0203
Zilver
Troy ounce Gram
€29.65 €0.95
+0.180%+€0.0017
Platina
Troy ounce Gram
€961.20 €30.90
-0.129%-€0.0399
Palladium
Troy ounce Gram
€886.65 €28.51
+0.018%+€0.0051
Bel ons