Smaragd

Smaragden zijn edelstenen die wereldwijd worden gewaardeerd om hun schitterende groene kleur en hun zeldzaamheid. Ze behoren tot de top vier edelstenen, naast diamanten, robijnen en saffieren. Smaragden zijn bijzonder vanwege hun unieke structuur, die hen een opvallende schittering en een diepe, rijke kleur geeft.

smaragden

Geschiedenis van smaragden

Smaragden zijn al sinds de oudheid gewaardeerd en werden voor het eerst gedolven in het oude Egypte. Cleopatra was naar verluidt een grote fan van smaragden en de Romeinen droegen ze vaak als symbool van rijkdom en status. In de Middeleeuwen werden smaragden gebruikt als geneeskrachtige stenen en werden ze beschouwd als een middel tegen vergiftiging. Tegenwoordig worden smaragden nog steeds gewaardeerd om hun schoonheid en zeldzaamheid.

Kenmerken van smaragden

Smaragden behoren tot de berylgroep en zijn vooral bekend om hun groene kleur. Deze kleur ontstaat door de aanwezigheid van chroom en vanadium in het kristalrooster. Smaragden hebben ook vaak insluitsels, die bekend staan als “jardin”. Hoewel deze insluitsels vaak als onvolkomenheden worden beschouwd, kunnen ze de waarde van de steen soms juist verhogen, omdat ze het bewijs zijn van de echtheid van de smaragd.

De waarde van smaragden

Smaragden worden beoordeeld op basis van vier criteria: kleur, helderheid, slijpsel en karaatgewicht. De kleur van een smaragd is het belangrijkste criterium en een diep, rijk groen is het meest gewild. Smaragden met weinig insluitsels zijn zeldzaam en daarom duurder. De slijpkwaliteit bepaalt de schittering van de steen en het karaatgewicht geeft de grootte aan.

Het onderhoud van smaragden

Smaragden zijn kostbare edelstenen die zorgvuldig moeten worden behandeld om ze in goede staat te houden. Ze zijn gevoelig voor krassen en barsten en kunnen worden beschadigd door scherpe voorwerpen. Het is belangrijk om ze niet bloot te stellen aan hoge temperaturen of extreme veranderingen in temperatuur. Smaragden kunnen worden gereinigd met een zachte doek en lauw water, vermijd het gebruik van chemicaliën en ultrageluid reiniging.

Chemische eigenschappen van smaragden

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule Be3Al2(SiO3)6
Kristalstructuur Hexagonaal
Hardheid 7.5-8 op de Mohs-schaal
Dichtheid 2.67-2.78 g/cm3
Brekingsindex 1.565-1.602
Dubbele breking 0.005-0.009
Fluorescentie zwak roodachtig
Kleur Groen tot groenblauw
Chemische samenstelling van kleur Sporen van chroom en vanadium
Smeltpunt Onbekend
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water of zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2215.96 €71.25
-0.010%-€0.0072
Zilver
Troy ounce Gram
€26.83 €0.86
+0.006%+€0.0001
Platina
Troy ounce Gram
€874.19 €28.11
+0.086%+€0.0242
Palladium
Troy ounce Gram
€852.41 €27.41
+0.046%+€0.0126
Bel ons