Aluminium

Aluminium is een veelzijdig metaal dat gebruikt wordt in een groot aantal verschillende toepassingen. Het is een lichtgewicht en sterk materiaal dat zich gemakkelijk laat bewerken en daardoor breed inzetbaar is. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste eigenschappen en toepassingen van aluminium.

aluminium

Eigenschappen van aluminium

Aluminium heeft een aantal bijzondere eigenschappen die het metaal geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen. Zo heeft aluminium een laag gewicht en is het tegelijkertijd sterk en duurzaam. Het metaal is bovendien goed bestand tegen corrosie en kan eenvoudig worden bewerkt. Hierdoor is aluminium uitermate geschikt voor toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en de bouw.

Toepassingen van aluminium in de lucht- en ruimtevaart

Aluminium is al lange tijd een belangrijk materiaal in de lucht- en ruimtevaart. Het metaal wordt gebruikt voor de bouw van vliegtuigen, helikopters en ruimtevaartuigen. Aluminium is licht, sterk en corrosiebestendig en voldoet daarmee aan de strenge eisen die gesteld worden aan materialen in de lucht- en ruimtevaart. Ook in de bouw van satellieten en telescopen wordt veel gebruik gemaakt van aluminium.

Toepassingen van aluminium in de auto-industrie

Ook in de auto-industrie is aluminium een belangrijk materiaal. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bouw van carrosserieën, motoren en onderdelen van het interieur. Aluminium is licht en sterk en daardoor uitermate geschikt voor toepassingen waarbij gewichtsbesparing belangrijk is. Bovendien is aluminium goed bestand tegen corrosie en zorgt het voor een betere brandstofefficiëntie.

Toepassingen van aluminium in de bouw

In de bouw wordt aluminium gebruikt voor een groot aantal toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor de bouw van gevels, kozijnen, dakbedekking en raamprofielen. Aluminium is licht en sterk en daardoor makkelijk te verwerken en te monteren. Het materiaal is bovendien goed bestand tegen weersinvloeden en corrosie, waardoor het een duurzame keuze is voor toepassingen in de bouw.

Duurzaamheid van aluminium

Aluminium is een duurzaam materiaal dat zich uitstekend leent voor recycling. Het metaal kan namelijk oneindig worden gerecycled zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit maakt aluminium een milieuvriendelijke keuze voor toepassingen waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Ook het lichte gewicht van aluminium draagt bij aan duurzaamheid, doordat het materiaal bijdraagt aan een lager brandstofverbruik en daarmee aan een lagere CO2-uitstoot.

Chemische eigenschappen van aluminium

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische symbool Al (van het Latijnse woord “alumen” dat “aluin” betekent)
Atoomnummer 13
Atoommassa 26,9815386 u
Elektronenconfiguratie [Ne] 3s² 3p¹
Aggregatietoestand Vast bij kamertemperatuur
Smeltpunt 660,32 °C
Kookpunt 2519 °C
Dichtheid 2,70 g/cm³ (bij kamertemperatuur)
Oxidatietoestanden +1, +2, +3
Elektronegativiteit 1,61 (Pauling-schaal)
Kristalstructuur Kubisch vlakgecentreerd (kristalrooster)
Goud
Troy ounce Gram
€2157.13 €69.35
-0.081%-€0.0562
Zilver
Troy ounce Gram
€27.01 €0.87
-0.900%-€0.0078
Platina
Troy ounce Gram
€901.27 €28.98
+0.385%+€0.1116
Palladium
Troy ounce Gram
€817.00 €26.27
+0.097%+€0.0255
Bel ons