Platina draad

Platina draad wordt vaak gebruikt bij de productie van thermokoppels vanwege zijn uitstekende eigenschappen. Een thermokoppel is een apparaat dat wordt gebruikt om temperatuurverschillen te meten. Het bestaat uit twee verschillende metalen die aan elkaar zijn gelast om een ​​elektrische stroom te genereren als reactie op een temperatuurverschil. Platina draad is een van de metalen die vaak wordt gebruikt bij de productie van thermokoppels vanwege zijn unieke eigenschappen.

platina draad

Eigenschappen van platina draad en thermokoppels

Platina draad heeft veel voordelen als het gaat om het produceren van thermokoppels. Het heeft een hoge mate van stabiliteit en reproduceerbaarheid bij hoge temperaturen, wat betekent dat het nauwkeurige temperatuurmetingen kan leveren. Het heeft ook een hoge mate van chemische stabiliteit, wat betekent dat het niet reageert met de meeste chemicaliën, waardoor het geschikt is voor gebruik in de chemische industrie. Daarnaast heeft het een hoge weerstand tegen corrosie, wat betekent dat het bestand is tegen aantasting door atmosferische gassen en zuren.

Thermokoppels die zijn gemaakt met platina-draad hebben een hoge nauwkeurigheid en gevoeligheid, wat betekent dat ze kleine temperatuurverschillen kunnen detecteren. Ze hebben ook een breed temperatuurbereik en kunnen worden gebruikt in toepassingen variërend van -200°C tot +1600°C.

Keurmerken voor platina draad en thermokoppels

Er zijn verschillende keurmerken die worden gebruikt om de kwaliteit van platina-draad en thermokoppels te waarborgen. De meest voorkomende zijn de IEC 584 en ASTM E230-03 standaarden. Deze standaarden specificeren de materialen die worden gebruikt bij de productie van thermokoppels en de nauwkeurigheid waarmee ze moeten worden gekalibreerd.

Er zijn ook verschillende fabrikanten van platina draad en thermokoppels die hun eigen kwaliteitscontrolesystemen hebben ontwikkeld om ervoor te zorgen dat hun producten aan de hoogste normen voldoen.

Thermokoppels

Een thermokoppel is een apparaat dat wordt gebruikt om de temperatuur te meten. Het bestaat uit twee verschillende metalen die aan elkaar zijn gelast, en wanneer deze worden blootgesteld aan een temperatuurverschil, ontstaat er een spanning die kan worden gemeten. Platina draad wordt vaak gebruikt in thermokoppels vanwege zijn hoge smeltpunt en thermische stabiliteit.

Industriële toepassingen van platina draad en thermokoppels

Platina draad en thermokoppels worden gebruikt in een breed scala aan industriële toepassingen. Een van de meest voorkomende toepassingen is in de petrochemische industrie, waar thermokoppels worden gebruikt om temperaturen te meten in reactoren, destillatietorens en andere procesapparatuur. Ze worden ook gebruikt in de metaalverwerkende industrie om temperaturen te meten in smeltovens en gieterijen.

Eigenschappen van platina draad

Eigenschap Omschrijving
Kleur Zilverachtig wit
Samenstelling Puur platina (meestal 90-98% zuiver)
Hardheid 4 – 4,5 op de schaal van Mohs
Dichtheid 21,45 g/cm³
Smeltpunt 1.768 °C
Corrosiebestendigheid Zeer goed
Allergische reacties Zeer zeldzaam, meestal niet-allergeen
Onderhoud Weinig onderhoud nodig, kan worden gepolijst om de glans te behouden
Goud
Troy ounce Gram
€2164.96 €69.61
+0.029%+€0.0203
Zilver
Troy ounce Gram
€29.65 €0.95
+0.180%+€0.0017
Platina
Troy ounce Gram
€961.20 €30.90
-0.129%-€0.0399
Palladium
Troy ounce Gram
€886.65 €28.51
+0.018%+€0.0051
Bel ons