Topaas

Topaas is een edelsteen die bekend staat om zijn heldere kleuren en hoge hardheid. Het is een aluminiumsilicaatmineraal dat vaak voorkomt in granieten en pegmatieten. Topaas wordt al eeuwenlang gebruikt als edelsteen vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid.

topaas

Geschiedenis van de Topaas

Topaas heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In het oude Egypte werd topaas gebruikt voor decoratieve doeleinden en werd het beschouwd als een kostbare edelsteen. De Romeinen gebruikten topaas als amulet om de drager te beschermen tegen gevaar en ziekte. In de middeleeuwen werd topaas beschouwd als een symbool van rijkdom en macht, en het was populair onder royalty en adel.

Eigenschappen

Topaas heeft verschillende eigenschappen die het een unieke en waardevolle edelsteen maken. Enkele van de eigenschappen van topaas zijn:

  • Kleur: Topaas komt voor in verschillende kleuren, waaronder blauw, geel, roze, oranje en groen. De meest gewilde kleur is imperial topaas, een diepe oranje tint.
  • Hardheid: Topaas heeft een hardheid van 8 op de schaal van Mohs, waardoor het een van de hardste edelstenen is. Het is zeer goed bestand tegen krassen en beschadigingen.
  • Doorzichtigheid: Topaas is meestal doorzichtig, maar kan ook doorschijnend of ondoorzichtig zijn, afhankelijk van de kleur en de kwaliteit van de steen.
  • Kristalstructuur: Topaas heeft een orthorhombische kristalstructuur en kan worden gevormd in verschillende vormen, waaronder langwerpige, platte kristallen en afgeronde kiezelstenen.

Topaas in sieraden

Topaas is een populaire edelsteen in sieraden vanwege de heldere kleuren en hoge hardheid. Het wordt vaak gebruikt in ringen, armbanden, kettingen en oorbellen. Topaas kan worden geslepen in verschillende vormen, waaronder ovaal, rond en hartvormig. Het kan ook worden geslepen in cabochonvorm, waarbij de bovenkant van de steen bolvormig is en de onderkant plat.

Mystieke eigenschappen van Topaas

Topaas wordt geassocieerd met verschillende mystieke eigenschappen en heeft een lange geschiedenis van gebruik in de geneeskunde en spiritualiteit. Het werd vaak gebruikt om te helpen bij het genezen van ziekten en kwalen, en werd beschouwd als een amulet voor bescherming en geluk.

Chemische eigenschappen van Topaas

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule Al2SiO4(F,OH)2
Minerale klasse Nesosilicaat
Kristalsysteem Orthorombisch
Kleur Kleurloos, geel, bruin, oranje, blauw, groen, roze
Streepkleur Wit
Glans Glasachtig
Brekingsindex 1,606-1,644
Dubbele breking 0,008-0,018
Hardheid (Mohs) 8
Dichtheid 3,49-3,57 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water, maar kan worden opgelost in zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2196.80 €70.63
-0.222%-€0.1569
Zilver
Troy ounce Gram
€25.69 €0.83
-0.523%-€0.0043
Platina
Troy ounce Gram
€869.99 €27.97
+0.375%+€0.1050
Palladium
Troy ounce Gram
€953.86 €30.67
+0.663%+€0.2033
Bel ons