Rijksdaalder

De rijksdaalder is een belangrijke munt die al sinds de 16e eeuw in Nederland wordt gebruikt. Het was de eerste munt die werd geslagen onder de soevereiniteit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en heeft een rijke geschiedenis. In dit artikel duiken we dieper in op de geschiedenis en het belang van de rijksdaalder.

Rijksdaalder

De Oorsprong van de Rijksdaalder

De rijksdaalder werd in 1568 voor het eerst geslagen onder leiding van Willem van Oranje. De munt werd gemaakt van zilver en was bedoeld om als internationale handelsmunt te dienen. De naam ‘rijksdaalder’ komt van het woord ‘daalder’, dat in de middeleeuwen werd gebruikt om verschillende zilveren munten te beschrijven die in omloop waren in Europa.

De Verschillende Soorten Rijksdaalders

Gedurende de geschiedenis zijn er vele verschillende soorten rijksdaalders geslagen. Zo waren er bijvoorbeeld rijksdaalders met afbeeldingen van verschillende vorsten, zoals Willem III en Wilhelmina. Ook werden er rijksdaalders geslagen ter ere van speciale gelegenheden, zoals de kroning van koningin Juliana in 1948.

De Waarde van de Rijksdaalder

De waarde van de rijksdaalder is door de jaren heen veranderd. In de 17e eeuw was de rijksdaalder bijvoorbeeld veel meer waard dan in de 20e eeuw. Tegenwoordig is de rijksdaalder geen officiële munteenheid meer, maar heeft het nog steeds een hoge verzamelwaarde. Veel verzamelaars en numismaten zijn geïnteresseerd in de verschillende soorten rijksdaalders en betalen hoge prijzen om ze aan hun collectie toe te voegen.

De Toekomst van de Rijksdaalder

Hoewel de rijksdaalder niet langer als officiële munteenheid wordt gebruikt, heeft het nog steeds een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Veel mensen beschouwen het als een symbool van de Nederlandse identiteit en er zijn nog steeds veel verzamelaars die geïnteresseerd zijn in de munt. Het is waarschijnlijk dat de rijksdaalder nog vele jaren een belangrijke rol zal spelen in de Nederlandse numismatische wereld.

Eigenschappen van de rijksdaalder

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Benaming Rijksdaalder
Land van herkomst Nederland
Tijdperk 1606 – 1969
Materiaal Zilver (72-73% zilvergehalte)
Gewicht 25,4 gram
Diameter 38,5 mm
Dikte 2,5 mm
Ontwerper Verschillende ontwerpers door de jaren heen
Waarde Wettig betaalmiddel met een nominale waarde van 2,50 gulden
Bijzonderheden In de loop der jaren zijn er veel verschillende uitvoeringen van de rijksdaalder geslagen met diverse afbeeldingen en jaartallen
Goud
Troy ounce Gram
€2164.96 €69.61
+0.029%+€0.0203
Zilver
Troy ounce Gram
€29.65 €0.95
+0.180%+€0.0017
Platina
Troy ounce Gram
€961.20 €30.90
-0.129%-€0.0399
Palladium
Troy ounce Gram
€886.65 €28.51
+0.018%+€0.0051
Bel ons