Groengoud

Groengoud is een term die wordt gebruikt om goud te beschrijven dat is gewonnen met minimale impact op het milieu en de samenleving. Dit betekent dat er geen giftige chemicaliën worden gebruikt bij het winnen van het goud en dat er geen schade wordt toegebracht aan de lokale ecosystemen of gemeenschappen.

groengoud

Eigenschappen van Groengoud

Groengoud heeft dezelfde eigenschappen als traditioneel gewonnen goud. Het is duurzaam, buigzaam en kan gemakkelijk worden bewerkt tot sieraden en andere decoratieve voorwerpen. Het verschil zit in de manier waarop het wordt gewonnen, wat het een duurzamer alternatief maakt.

Keurmerken voor Groengoud

Er zijn verschillende keurmerken die aangeven dat goud op een duurzame manier is gewonnen. De bekendste hiervan zijn Fairtrade Gold en de Alliance for Responsible Mining. Beide keurmerken richten zich op het bevorderen van duurzame goudwinning en het ondersteunen van gemeenschappen die afhankelijk zijn van de goudindustrie.

Voordelen van Groengoud

Het gebruik van groengoud heeft verschillende voordelen. Ten eerste draagt het bij aan een duurzamere goudindustrie en heeft het een positieve impact op lokale gemeenschappen. Daarnaast is groengoud vaak traceerbaar, waardoor consumenten de herkomst van hun sieraden kunnen controleren en er zeker van kunnen zijn dat ze ethisch zijn geproduceerd.

Sieraden van Groengoud

Er zijn steeds meer sieradenmerken die sieraden van groengoud aanbieden. Deze sieraden zijn vaak net zo mooi en duurzaam als sieraden van traditioneel gewonnen goud, maar met een kleinere ecologische voetafdruk. Van ringen en armbanden tot kettingen en oorbellen, er is een ruime keuze aan groengouden sieraden beschikbaar.

Eigenschappen van Groengoud

Eigenschap Omschrijving
Kleur Groenachtig geel tot geelachtig groen
Samenstelling Goudlegering met zilver en soms koper
Hardheid 2,5 – 4 op de schaal van Mohs
Dichtheid 12 – 15 g/cm³
Smeltpunt 1.064 – 1.204 °C
Corrosiebestendigheid Goed
Allergische reacties Kan een allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen
Onderhoud Regelmatig polijsten en reinigen aanbevolen
Goud
Troy ounce Gram
€2163.79 €69.57
-0.025%-€0.0172
Zilver
Troy ounce Gram
€29.55 €0.95
-0.139%-€0.0013
Platina
Troy ounce Gram
€961.16 €30.90
-0.119%-€0.0367
Palladium
Troy ounce Gram
€882.04 €28.36
-0.519%-€0.1473
Bel ons