Toermalijn

Toermalijn is een edelsteen die bekend staat om zijn brede kleurenspectrum en unieke eigenschappen. Het is een complex mineraal dat voorkomt in verschillende vormen en kleuren. Toermalijn wordt al eeuwenlang gebruikt als edelsteen vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid.

toermalijn

Geschiedenis van de Toermalijn

Toermalijn heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In het oude Egypte werd toermalijn gebruikt voor decoratieve doeleinden en werd het beschouwd als een kostbare edelsteen. De Romeinen gebruikten toermalijn als amulet om de drager te beschermen tegen gevaar en ziekte. In de middeleeuwen werd toermalijn beschouwd als een symbool van rijkdom en macht, en het was populair onder royalty en adel.

Eigenschappen

Eigenschappen van toermalijn Toermalijn heeft verschillende eigenschappen die het een unieke en waardevolle edelsteen maken. Enkele van de eigenschappen van toermalijn zijn:

  • Kleur: Toermalijn komt voor in verschillende kleuren, waaronder roze, groen, blauw, geel, bruin en zwart. Het kan ook meerkleurig zijn, wat bekend staat als bi- of tri-kleurige toermalijn. De meest gewilde kleur is paraïba toermalijn, een heldere, neonblauwe tint.
  • Hardheid: Toermalijn heeft een hardheid van 7 tot 7,5 op de schaal van Mohs, waardoor het relatief hard en duurzaam is. Het is goed bestand tegen krassen en beschadigingen.
  • Doorzichtigheid: Toermalijn is meestal doorzichtig, maar kan ook doorschijnend of ondoorzichtig zijn, afhankelijk van de kleur en de kwaliteit van de steen.
  • Magnetisme: Sommige toermalijnen hebben een natuurlijk magnetisch veld en kunnen kleine ijzervijlsel aantrekken.

Toermalijn in sieraden

Toermalijn is een populaire edelsteen in sieraden vanwege de heldere kleuren en unieke eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in ringen, armbanden, kettingen en oorbellen. Toermalijn kan worden geslepen in verschillende vormen, waaronder ovaal, rond, rechthoekig en hartvormig. Het kan ook worden geslepen in cabochonvorm, waarbij de bovenkant van de steen bolvormig is en de onderkant plat.

Mystieke eigenschappen van Toermalijn

Toermalijn wordt geassocieerd met verschillende mystieke eigenschappen en heeft een lange geschiedenis van gebruik in de geneeskunde en spiritualiteit. Het werd vaak gebruikt om te helpen bij het genezen van ziekten en kwalen, en werd beschouwd als een amulet voor bescherming en geluk.

Chemische eigenschappen van Toermalijn

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule (Ca,K,Na)(Al,Fe,Li,Mg,Mn)_3(Al,Cr,Fe,V)_6(SiO_4)_6(BO_3)_3(OH,F)_4
Minerale klasse Cyclosilicaat
Kristalsysteem Trigonaal
Kleur Verschillende kleuren, afhankelijk van de aanwezige elementen
Streepkleur Wit
Glans Glasachtig tot mat
Brekingsindex 1,610-1,650
Dubbele breking 0,018-0,040
Hardheid (Mohs) 7-7,5
Dichtheid 2,81-3,32 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water, maar kan worden opgelost in zuren en gesmolten alkaliën
Goud
Troy ounce Gram
€2196.80 €70.63
-0.222%-€0.1569
Zilver
Troy ounce Gram
€25.69 €0.83
-0.523%-€0.0043
Platina
Troy ounce Gram
€869.99 €27.97
+0.375%+€0.1050
Palladium
Troy ounce Gram
€953.86 €30.67
+0.663%+€0.2033
Bel ons