Dentalgoud

Dentalgoud is een belangrijk materiaal in de tandheelkunde. Het wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals kronen, bruggen en implantaten. Het is belangrijk om te weten welke keurmerken er bestaan en welke eigenschappen het materiaal heeft voordat het gebruikt wordt in de mond van een patiënt.

dentalgoud

Eigenschappen van platina kroezen

Dentalgoud heeft verschillende eigenschappen die het een populaire keuze maken voor tandheelkundige restauraties. Enkele van de belangrijkste eigenschappen zijn:

  • Duurzaamheid: dentalgoud is zeer duurzaam en kan vele jaren meegaan zonder te breken of te slijten.
  • Biocompatibiliteit: dentalgoud is biocompatibel, wat betekent dat het veilig is voor gebruik in de mond en geen allergische reacties veroorzaakt.
  • Esthetiek: dentalgoud heeft een natuurlijke uitstraling en kan goed worden afgestemd op de kleur van de omliggende tanden.
  • Gemakkelijk te bewerken: dentalgoud is gemakkelijk te bewerken en kan worden aangepast aan de unieke vorm en grootte van de tand.

Toepassingen van dentalgoud

Dentalgoud wordt gebruikt voor verschillende toepassingen in de tandheelkunde. Zo wordt het vaak gebruikt voor kronen, bruggen en implantaten. Dentalgoud heeft een aantal belangrijke eigenschappen die het geschikt maken voor deze toepassingen. Het materiaal is bijvoorbeeld goed bestand tegen corrosie en het heeft een goede biocompatibiliteit.

Keurmerken voor dentalgoud

Er zijn verschillende keurmerken die aangeven dat dentalgoud van goede kwaliteit is. Het meest bekende keurmerk is het keurmerk van de Nederlandse Vereniging van Goudsmeden (NVG). Dit keurmerk geeft aan dat het materiaal ten minste 75% puur goud bevat en dat het vrij is van onzuiverheden en verontreinigingen.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van dentalgoud

Er zijn momenteel verschillende ontwikkelingen gaande op het gebied van dentalgoud. Zo wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe legeringen die nog beter geschikt zijn voor gebruik in de tandheelkunde. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen van dentalgoud, bijvoorbeeld in de oncologie voor het behandelen van kanker.

Eigenschappen van dentalgoud

Eigenschap Omschrijving
Kleur Geel tot lichtgeel
Samenstelling Goudlegering met andere metalen, zoals zilver, koper en palladium
Hardheid 2,5 – 4 op de schaal van Mohs
Dichtheid 13 – 15 g/cm³
Smeltpunt 1.063 – 1.204 °C
Corrosiebestendigheid Goed
Allergische reacties Kan een allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen
Biocompatibiliteit Over het algemeen goed, maar sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor sommige metalen in de legering
Onderhoud Regelmatig polijsten en reinigen aanbevolen
Goud
Troy ounce Gram
€2163.79 €69.57
-0.025%-€0.0172
Zilver
Troy ounce Gram
€29.55 €0.95
-0.139%-€0.0013
Platina
Troy ounce Gram
€961.16 €30.90
-0.119%-€0.0367
Palladium
Troy ounce Gram
€882.04 €28.36
-0.519%-€0.1473
Bel ons