Tanzaniet

Tanzaniet is een prachtige edelsteen die bekend staat om zijn kenmerkende blauwviolette kleur. Het werd pas in 1967 ontdekt in Tanzania en heeft sindsdien een enorme populariteit verworven als sieraadsteen.

tanzaniet

Geschiedenis van de Tanzaniet

Tanzaniet werd ontdekt in 1967 in de Merelani-heuvels van Tanzania. Het werd voor het eerst opgemerkt door Maasai-herders die de edelsteen vonden terwijl ze hun vee hoedden. De edelsteen werd al snel ontdekt door de juwelierswereld en werd bekend als tanzaniet, naar zijn land van herkomst.

Tanzaniet werd al snel populair als edelsteen en won aan populariteit bij verzamelaars en sieradenliefhebbers. De edelsteen werd officieel erkend als een variëteit van zoisiet, een mineraal dat voorkomt in metamorfe gesteenten. In 2002 werd tanzaniet ook officieel aangewezen als de geboortesteen voor december.

Eigenschappen

Tanzaniet heeft een unieke blauwviolette kleur die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vanadium, ijzer en titanium. Het is een zeldzame edelsteen en wordt alleen gevonden in de Merelani-heuvels van Tanzania.

Tanzaniet is een relatief zachte edelsteen met een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs. Het is ook gevoelig voor temperatuurschommelingen en kan barsten of breken als het wordt blootgesteld aan plotselinge veranderingen in temperatuur.

Tanzaniet wordt vaak gebruikt in sieraden en wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en zeldzaamheid. Het wordt vaak gebruikt in ringen, oorbellen en hangers en wordt beschouwd als een waardevolle aanvulling op elke sieradencollectie.

Winning van Tanzaniet

Tanzaniet wordt alleen gewonnen in de Merelani-heuvels van Tanzania, een gebied dat slechts enkele kilometers beslaat. Dit maakt tanzaniet tot een zeldzame edelsteen en draagt bij aan zijn hoge waarde op de markt.

Tanzaniet wordt meestal gewonnen door mijnbouw, waarbij mijnwerkers de grond afgraven op zoek naar edelstenen. Het wordt ook gevonden in de buurt van andere edelstenen zoals diamanten en wordt vaak gewonnen als bijproduct van diamantmijnbouw.

Gebruik van Tanzaniet

Tanzaniet wordt voornamelijk gebruikt in sieraden en wordt vaak verwerkt in ringen, armbanden, hangers en oorbellen. Het wordt vaak gecombineerd met andere edelstenen zoals diamanten en smaragden om prachtige en unieke sieraden te creëren.

Chemische eigenschappen van Tanzaniet

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule Ca2Al3(SiO4)(Si2O7)(OH)
Minerale klasse Sorosilicaat
Kristalsysteem Orthorombisch
Kleur Blauw, violetblauw
Streepkleur Wit
Glans Glasachtig
Brekingsindex 1,691-1,700
Dubbele breking 0,008-0,013
Hardheid (Mohs) 6,5-7
Dichtheid 3,10-3,38 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water, maar kan worden opgelost in zuren
Goud
Troy ounce Gram
€2164.96 €69.61
+0.029%+€0.0203
Zilver
Troy ounce Gram
€29.65 €0.95
+0.180%+€0.0017
Platina
Troy ounce Gram
€961.20 €30.90
-0.129%-€0.0399
Palladium
Troy ounce Gram
€886.65 €28.51
+0.018%+€0.0051
Bel ons