Zirkonia

Zirkonia is een kunstmatige edelsteen die vaak wordt gebruikt als alternatief voor diamanten in sieraden. Het heeft een kenmerkende schittering en is betaalbaar, waardoor het een populaire keuze is voor sieradenontwerpers en consumenten.

zirkonia

Geschiedenis van de Zirkonia

Zirkonia werd voor het eerst geproduceerd in 1976 door het Duitse bedrijf MVE, als een alternatief voor diamanten. Het mineraal is samengesteld uit zirkoniumoxide en wordt geproduceerd door een proces genaamd “cubic zirconia synthesis”.

Zirkonia werd al snel populair als sieraadsteen vanwege zijn schittering en betaalbaarheid. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor diamanten in sieraden, vooral in ringen, oorbellen en hangers.

Eigenschappen

Zirkonia heeft een kenmerkende schittering en wordt vaak geslepen in verschillende vormen, zoals rond, ovaal, vierkant en hartvormig. Het mineraal heeft een hardheid van 8,5 op de schaal van Mohs, waardoor het harder is dan de meeste edelstenen, behalve diamanten.

Zirkonia is kleurloos en wordt vaak behandeld om verschillende kleuren te produceren, zoals roze, geel, groen en blauw. Het kan ook worden behandeld om verschillende effecten te produceren, zoals regenboogkleuren en vuur.

Zirkonia wordt vaak verward met diamanten vanwege zijn schittering en helderheid. Het verschil tussen deze stenen kan echter worden waargenomen door hun optische eigenschappen, zoals brekingsindex en dubbelbreking.

Productie van Zirkonia

Zirkonia wordt geproduceerd door een proces genaamd “cubic zirconia synthesis”, waarbij zirkoniumoxide wordt gesmolten en vervolgens gekoeld tot kleine kristallen worden gevormd. Deze kristallen worden vervolgens samengevoegd en verwerkt tot zirkoniastenen van verschillende vormen en maten.

Zirkonia kan ook worden behandeld om verschillende kleuren en effecten te produceren, zoals regenboogkleuren en vuur. Deze behandelingen kunnen worden bereikt door het aanbrengen van een dunne laag metaal op het oppervlak van de steen, of door de steen te bestralen met ionen.

Gebruik van Zirkonia

Zirkonia wordt vaak gebruikt als alternatief voor diamanten in sieraden, vooral in ringen, oorbellen en hangers. Het wordt ook gebruikt in horloges en andere accessoires. Zirkonia wordt gewaardeerd om zijn schittering en betaalbaarheid en is een populaire keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een mooie, maar betaalbare edelsteen.

Zirkonia wordt ook gebruikt in de industrie, als grondstof voor de productie van keramiek en glas. Het wordt ook gebruikt in de wetenschap, als een optische stand

Chemische eigenschappen van Zirkonia

Eigenschap Waarde / Beschrijving
Chemische formule ZrO2
Minerale klasse Oxide
Kristalsysteem Kubisch
Kleur Kleurloos, geel, bruin, grijs, groen, blauw
Streepkleur Wit
Glans Diamantachtig
Brekingsindex 2,150-2,200
Dubbele breking 0
Hardheid (Mohs) 8,5
Dichtheid 5,6-6,0 g/cm³
Oplosbaarheid Niet oplosbaar in water
Goud
Troy ounce Gram
€2163.79 €69.57
-0.025%-€0.0172
Zilver
Troy ounce Gram
€29.55 €0.95
-0.139%-€0.0013
Platina
Troy ounce Gram
€961.16 €30.90
-0.119%-€0.0367
Palladium
Troy ounce Gram
€882.04 €28.36
-0.519%-€0.1473
Bel ons